Tak aromatycznego kurczaka jeszcze nie próbowałeś! Delikatne mięso rozpływa się w ustach. Cudowny zapach pieczonego kurczaka rozkocha w sobie każdego!
składniki:
- 2 udka z kurczaka
- 2 pomarańcze
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 2 łyżki suszonej pietruszki
- oliwa z oliwek
- świeżo mielony pieprz
- 2 pomidory
przyrządzanie:
- pomidory zanurzyć we wrzątku i pozostawić na kilka minut, aż będą miękkie.
- Udka z kurczaka umyć, wysuszyć, a następnie posypać świeżo mielonym pieprzem.
- 1 Pomarańcze obrać ze skórki i białej powłoki.
- Udka ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Polać odrobiną oliwy.
- Pomidory rozgnieść widelcem, usunąć skórkę, a następnie miąższem wysmarować z wierzchu udka.
- Paprykę pociąć w paski i włożyć do naczynia.
- Z drugiej pomarańczy wycisnąć sok i polać nim udka.
- Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około godzinę.
- Przed podaniem posypać pietruszką.