Aromatyczny i bardzo rozgrzewający przepis na rosół wołowy. Lubicie takie zupki?
składniki:
1,5l wody
250g chudej wołowiny (u mnie ligawa)
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
gałązka natki pietruszki
gałązka koperku
1/4 selera
kapusta włoska
2 ząbki czosnku
cebula
biała część pora
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz
sól
przyrządzanie:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy mięso, obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora, czosnek, ziele angielskie, koperek oraz natkę pietruszki. Całość delikatnie solimy.
Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy nad ogniem, a następnie dodajemy do reszty składników. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 h.
Kiedy uzyskamy aromatyczny wywar, wyjmujemy z garnka wszystkie składniki.
Wywar doprawiamy solą i pieprzem.
Przed nalaniem do talerzyka, warto przecedzić wywar z szumowin, które powstały podczas gotowania rosołu.
Zupę podajemy z makaronem, kawałkami wołowiny, pokrojoną marchewką, posiekaną pietruszką i koperkiem