Aromatyczny i bardzo rozgrzewający przepis na rosół wołowy. Lubicie takie zupki?
składniki:
1,5l wody
250g chudej wołowiny (u mnie ligawa)
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
gałązka natki pietruszki
gałązka koperku
1/4 selera
kapusta włoska
2 ząbki czosnku
cebula
biała część pora
kilka kulek ziela angielskiego
pieprz
sól
przyrządzanie:
Do garnka z zimną wodą wrzucamy mięso, obrane marchewki, pietruszkę, selera, pora, czosnek, ziele angielskie, koperek oraz natkę pietruszki. Całość delikatnie solimy.
Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy nad ogniem, a następnie dodajemy do reszty składników. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu przez ok. 1,5 h.
Kiedy uzyskamy aromatyczny wywar, wyjmujemy z garnka wszystkie składniki.
Wywar doprawiamy solą i pieprzem.
Przed nalaniem do talerzyka, warto przecedzić wywar z szumowin, które powstały podczas gotowania rosołu.
Zupę podajemy z makaronem, kawałkami wołowiny, pokrojoną marchewką, posiekaną pietruszką i koperkiem
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















