Uwielbiacie rafaello? Teraz możecie je przygotować w domu w formie pysznych i mięciutkich babeczek. Zapewniamy, że cała rodzina będzie zadowolona!
składniki:
115g miękkiego masła
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego
szklanki mleka
oraz:
1 szklanka mleka
5 łyżek mąki
225g miękkiego masła
od 1/2 do 1 szklanki cukru pudru
30g mleka w proszku
wiórki kokosowe
przyrządzanie:
Jak zrobić krem?
1. W rondelku podgrzewamy mleko z mąką, mieszając aż masa osiągnie konsystencję budyniu i będzie pozbawiona grudek. Odstawiamy do ostudzenia.
2. W osobnej misce ucieramy masło z cukrem na puszystą masę. Na koniec dodajemy ostudzony ‘budyń’ i mleko w proszku i miksujemy wszystko na gładką masę.
3. Z upieczonych babeczek wydrążamy środek, umieszczamy w dziurze krem oraz jeden orzech. Całość przykrywamy pozostałą masą i na koniec posypujemy wiórkami kokosowymi.
WARTE UWAGI: Beza z malinami i serkiem mascarpone