Kuskus to kasza pszeniczna, która z powodzeniem może zastąpić ziemniaki, makaron lub ryż. Można podawać ją na ciepło lub na zimno do sałatek. Zobacz jak zrobić pyszną i zdrową sałatkę z kuskusem!
składniki:
- kuskus
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- kozi ser
- pęczek pietruszki
- pomidorki koktajlowe
- pół czerwonej cebuli
- garść czarnych oliwek
- sól
- pieprz
- łyżka majonezu i łyżka jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
przyrządzanie:
- Kuskus posól, dodaj 2 łyżki oliwy i zalej gorącą wodą mniej więcej na wysokość 1 cm nad kaszą. Przykryj miskę i odczekaj około 5 minut.
- Pomidorki koktajlowe przekrój na pół.
- Pietruszkę drobno posiekaj.
- Cebulę pokrój w piórka.
- Pokrój ser w drobną kostkę.
- Wszystkie składniki wymieszaj, dodaj oliwki i pietruszkę.
- Przypraw pieprzem.
- Do sałatki możesz dodać kilka łyżek jogurtu naturalnego i majonez.
Sprawdź: Ciasto marchewkowe z serkiem śmietankowym
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














