Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne – praktyczne wykorzystanie

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Co zrobić z gotowanych ziemniaków? Sprawdź, jak oszczędnie i smacznie gotować

Do czego podawać wina słodkie?

Wina słodkie są z pewnością świetnym uzupełnieniem wielu przepysznych dań. Poza tym ich słodkie nuty mogą pomóc nam zrelaksować się po ciężkim dniu.

Kiedy jednak przychodzi do serwowania i łączenia takich trunków, często nie bardzo wiemy co najlepiej podać. Dlatego też niniejszym artykule postaramy się rozwiać te wątpliwości.

Wino słodkie musujące

Słodkie wina musujące spełnią swoją rolę zarówno w formie przedsmaku uczty, jak i uzupełnienia do konkretnych dań. Możemy je serwować jako aperitif lub metodę toastu na imprezach okolicznościowych. Musiaki pobudzają apetyt i są świetnym wprowadzeniem do biesiadowania. Natomiast wśród potraw, które najlepiej łączą się z tymi trunkami, wymienić warto owoce morza, ryby, kawior, sałatki czy białe mięso. Będą również świetnie pasowały do wszystkiego co lekkie, czyli chociażby warzyw (np. szparagów) lub owoców (np. truskawki lub brzoskwinie). Oczywiście nie możemy zapomnieć o całej gamie deserów, dla których słodkie, musujące wino będzie idealnym partnerem. Warto wspomnieć chociażby o jabłeczniku, serniku, ciastkach czy owocowych ciastach.

Wino czerwone słodkie

Słodkie wina czerwone są z pewnością odmianą, której smak jest bardzo złożony i głęboki. Dlatego też warto łączyć te trunki z czekoladowymi deserami, pikantną kuchnią czy mięsnymi potrawami zrobionymi na słodko. Będzie to również świetne uzupełnienie do wszelakich potraw jarskich oraz wegańskich – szczególnie tych bardziej słodkich, jak chociażby dania z tofu.

Wino białe słodkie

Słodkie wina białe są zazwyczaj serwowane w niższych temperaturach, a ich smak cieszy się owocowymi, orzeźwiającymi aromatami. Dlatego też będzie to idealny kandydat do owoców, deserów owocowych, sałatek, owoców morza, ryb czy lekkich nabiałów. Słodkie wino białe dobrze współgra z kuchnią śródziemnomorską oraz orientalną. Dobrym pomysłem jest również podanie go do lekkich przystawek.

Podsumowanie

Łączenie wina z potrawami to tak naprawdę kwestia uznania. W końcu nikt nie zabroni nam zjeść schabowego z słodkim musiakiem. Natomiast jeśli nie wiesz gdzie szukać odpowiednich win, albo po prostu nie masz czasu biegać po dyskontach, to koniecznie sprawdź ofertę renomowanego sklepu winiarskiego zielonebutelki.pl. Mają bardzo ciekawe propozycje przeróżnych win słodkich, wytrawnych oraz piw rzemieślniczych.