To typowo włoskie danie, którym można się zajadać bezkarnie. Bakłażany pod smaczną pierzynką, we Włoszech nazywane permigiani.
składniki:
- 2 średniej wielkości bakłażany
- oliwa z oliwek
- 30 ml sosu pomidorowego
- bazylia
- sól
- 30 dag sera mozzarella
- tarty ser typu parmezan
przyrządzanie:
- Bakłażany umyć, obciąć końce, pokroić na plasterki 1 cm.
- Kłaść na patelnię z dużą ilością rozgrzanej oliwy z oliwek, smażyć 2 minuty z każdej strony
- Zdjąć z patelni, odsączyć z tłuszczu na papierowych serwetkach
- Do sosu pomidorowego dodać trochę oliwy z oliwek, bazylii, soli do smaku i gotować na małym ogniu około 15 minut
- Bakłażany układać w żaroodpornym naczyniu, przekładając sosem pomidorowym i plastrami sera mozzarella
- Wierzch posypać parmezanem
- Zapiekać 15 minut w 200 stopniach