Smak bakłażanów wspaniale komponuje się z czosnkiem - poelacamy grillowane plastry zapieczone w beszamelu o takim właśnie smaku
przepis z kuchni: greckiej
czas: 60 minut
liczba porcji: 4
składniki:
4 nieduże bakłażany
1 główka czosnku
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
3/4 szklanki mleka
2 łyżeczki soku z cytryny
15 dag tartego żółtego sera
sól, pieprz
tłuszcz
przyrządzanie:
Bakłażany pokroić wzdłuż na cienkie kawałki. Posmarować olejem, lekko posolić i grillować na złoto z obu stron.
W tym czasie w rondelku rozgrzać masło, podsamażyć na nim posiekany drobno czosnek. Dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę. Zdjąć z ognia, dodawać stopniowo zimne mleko i dokładnie rozmieszać. Podgrzać, wlać sok z cytryny i doprawić do smaku.
Bakłażany ułożyć w nasmarowanym tłuszczem naczyniu do zapiekania. Polać beszamelem i posypać serem. Zapiekać przez ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Podawać np. z ryżem na sypko i sałatką z pomidorów.