Bezglutenowa pizza z samymi dobrociami - salami, oliwki, pomidorki i ser. Skusicie się?
składniki:
- 250g mąki grycznej,
- 8g suchych drożdży,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru
- 1/2 szklanki wrzątku,
- 3 łyżki oleju
- sos pomidorowy do pizzy
- ser mozzarella lub inny
- salami
- oliwki zielone
- bazylia
- pomidory
przyrządzanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, zalać całość wrzątkiem, dodać olej i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę, nasmarować lekko olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.
Po godzinie, ciasto podzielić na dwie cześci. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieść palcami połowę ciasta do uformowania pożądanego kształtu na koniec lekko posmarować całość olejem. To samo powtórzyć z drugą partią ciasta.
Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 20 minut (do zarumienienia), po tym czasie wyjąć, posmarować sosem, posypać ulubionymi dodatkami i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.