Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

15 najciekawszych świąteczno-kulinarnych wydarzeń w Polsce w grudniu

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Kardamon – król orientalnych przypraw. Właściwości i świąteczne przepisy

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Goździki – świąteczny antybiotyk. Właściwości i przepisy z goździkami

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Łosoś pieczony w glazurze miodowo-cytrynowej

Makowiec zawijany

Makowiec zawijany

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Imbir – naturalny dopalacz odporności. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Sernik świąteczny z pomarańczą i wanilią

Panettone – włoska świąteczna babka

Panettone – włoska świąteczna babka

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Najlepsze europejskie przysmaki świąteczne – TOP 10 MUST EAT

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Kurkuma – złota przyprawa na odporność! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które musisz wypróbować

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – superprzyprawa na zimę! 7 zdrowotnych właściwości + świąteczne przepisy, które pokochasz

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Cynamon – pachnący skarb, który działa jak naturalny „boost” dla zdrowia!

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Pierniczki 2.0 – nowe pomysły na dekoracje

Bezglutenowa pizza z salami, oliwkami, pomidorami i bazylią

Bezglutenowa pizza z samymi dobrociami - salami, oliwki, pomidorki i ser. Skusicie się?  depositphotos_42576255_m-2015

składniki:

  • 250g mąki grycznej,
  • 8g suchych drożdży,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki wrzątku,
  • 3 łyżki oleju
  • sos pomidorowy do pizzy
  • ser mozzarella lub inny
  • salami
  • oliwki zielone
  • bazylia
  • pomidory

przyrządzanie:

Mąkę wymieszać z drożdżami, solą i cukrem, zalać całość wrzątkiem, dodać olej i zagnieść ciasto. Zagniecione ciasto uformować w kulę, nasmarować lekko olejem, przykryć folią spożywczą i odstawić na godzinę.

Po godzinie, ciasto podzielić na dwie cześci. Na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia rozgnieść palcami połowę ciasta do uformowania pożądanego kształtu na koniec lekko posmarować całość olejem. To samo powtórzyć z drugą partią ciasta.

Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 200st C i piec około 20 minut (do zarumienienia), po tym czasie wyjąć, posmarować sosem, posypać ulubionymi dodatkami i wstawić do piekarnika na kolejne 10 minut.