Bezglutenowe muffiny z owocami to zawsze dobry wybór!
[caption id="attachment_204917" align="aligncenter" width="625"] Blueberry muffins with powdered sugar and fresh berries[/caption]składniki:
- 1 szklanka mąki gryczanej
- 0,5 szklanki bezglutenowej mąki sojowej
- 1 jajko
- 100 g masła
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 0,5 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
- Nadzienie: 1 szklanka śmietany 36%
- 1 łyżka cukru pudru
- 250 g ulubionych owców np. borówek
przyrządzanie:
- Z podanych składników zagnieć gładkie ciasto i rozwałkuj na stolnicy na grubość ok. 3 mm.
- Używając dowolnego okrągłego naczynia o średnicy większej o 3 cm od średnicy foremki do babeczek wykrawaj koła i wylepiaj nimi natłuszczone foremki.
- Babeczki piecz w temperaturze 180 stopni przez około 20-25 minut.
- Śmietanę schłodź w lodówce przez godzinę, a potem ubij za pomocą miksera na sztywno, pod koniec dodając cukier puder.
- Wystudzone korpusy babeczek wypełnij śmietaną za pomocą szprycy, a na wierzchu ułóż połówki truskawek lub innych świeżych owoców. Podawaj bezpośrednio po przygotowaniu.