Ten bigos to doskonała alternatywa dla tradycyjnego, mięsnego wydania. Zdecydowanie docenią go wegetarianie.
składniki:
- 1 kg kiszonej kapusty
- 1 cebula
- 1 kwaśne jabłko
- 1,5 łyżki masła
- kilka suszonych śliwek
- 25 dag grzybów leśnych lub pieczarek
- 2 liście laurowe
- 3 ziela angielskie
- 10 ziaren świeżego pieprzu
- sól
przyrządzanie:
Kiszoną kapustę przepłucz, posiekaj na mniejsze kawałki.
Przełóż do garnka. Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wlej 2 szklanki wody.
Duś pod przykryciem przez 15 minut,
Grzyby pokrój i zeszklij z posiekaną cebulą na maśle. Dodaj do kapusty.
Jabłko zetrzyj na tarce, śliwki pokrój i wrzuć do garnka.
Dolej 1 szklankę wody, dodaj sól i duś na małym ogniu przez 40 minut.
Pamiętaj, aby co jakiś czas mieszać drewnianą łyżką, dolewając po trochę wody.
Podaj z ulubionym pieczywem.