Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Anyż – gwiazdka świąt. Właściwości i najlepsze przepisy

Pierogi z kapustą i grzybami

Pierogi z kapustą i grzybami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

Barszcz czerwony wigilijny z uszkami

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

TOP dania, które warto przygotować na Boże Narodzenie (Przewodnik 2025)

Biszkopt z polewą krówkową i orzechami ziemnymi

Bardzo lekki biszkopt z orzechami ziemnymi, który dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo prosty przepis, który uda się każdemu. Spróbujesz? 

yummy-715548_640

składniki:

  • 10 dag posiekanych orzechów ziemnych (nisolonych).
  • 6 jajek
  • pół szklanki cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  POLEWA
  • 200 ml śmietany 30%
  • 100 g cukru
  • 50 g masła
  • szklanka orzechów ziemnych, niesolonych

przyrządzanie:

  • Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę.
  • W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem.
  • Orzechy mieszamy z bułką tartą i dodajemy do masy jajecznej.
  • Teraz powoli dodajemy pianę z białek.
  • Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

 

POLEWA

  • W rondelku roztapiamy masło.
  • Śmietanę i cukier mieszamy i podgrzewamy w osobnym rondelku.
  • Składniki łączymy (masło przelewamy do śmietany)
  • Podgrzewamy przez około 20-30 minut (musi dobrze zgęstnieć!)
  • Dodajemy orzechy.
  • Następnie polewamy biszkopt.

 

ZOBACZ TEŻ: Pstrąg z kaparami