Bardzo lekki biszkopt z orzechami ziemnymi, który dosłownie rozpływa się w ustach. Bardzo prosty przepis, który uda się każdemu. Spróbujesz?
składniki:
- 10 dag posiekanych orzechów ziemnych (nisolonych).
- 6 jajek
- pół szklanki cukru pudru
- 3 łyżki bułki tartej
- 200 ml śmietany 30%
- 100 g cukru
- 50 g masła
- szklanka orzechów ziemnych, niesolonych
przyrządzanie:
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na gęstą pianę.
- W osobnej misce ucieramy żółtka z cukrem.
- Orzechy mieszamy z bułką tartą i dodajemy do masy jajecznej.
- Teraz powoli dodajemy pianę z białek.
- Masę przekładamy do tortownicy i pieczemy przez 30-40 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
POLEWA
- W rondelku roztapiamy masło.
- Śmietanę i cukier mieszamy i podgrzewamy w osobnym rondelku.
- Składniki łączymy (masło przelewamy do śmietany)
- Podgrzewamy przez około 20-30 minut (musi dobrze zgęstnieć!)
- Dodajemy orzechy.
- Następnie polewamy biszkopt.
ZOBACZ TEŻ: Pstrąg z kaparami