Wilgotne Brownie o smaku piernikowym. Nastrój się przed świętami. Smakuje niebiańsko!
składniki:
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady, dobrej jakości
- 150 g masła
- 30 ml oleju rzepakowego
- garść dowolnych orzechów
- 5 jaj
- szklanka cukru
- 100 g mąki
- 3 łyżki kakao
- szczypta gałki muszkatołowej
- 2 łyżeczki cynamonu
- 2 łyżeczki kardamonu
przyrządzanie:
- Masło i czekoladę roztop w kąpieli wodnej
- Do letniej masy dodajemy olej, mieszamy
- Jajka z cukrem miksujemy na puch
- Do masy jajecznej dodajemy masę czekoladową
- Na koniec do powstałej masy przesiewamy mąkę, dodajemy kakao i pozostałe sypkie przyprawy
- Gotową masę przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 25 minut.
- Po upieczeniu i wystudzeniu sypiemy pudrem po wierzchu