Mistrzem robienia burgerów nie jest wcale tak łatwo zostać. Sekret tkwi w mięsie wołowym, które musi być ściśle przygotowane według oryginalnej receptury. Dobrze dobrane dodatki to kolejny punkt. Podpowiadamy Wam jak krok po kroku zrobić idealne mięso i jak poskładać burgera.
składniki:
DO MIĘSA:
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu
- 1 żółtko
- 1 kg wołowiny
- 1 łyżeczka suszonej papryczki chilli
- 2 ząbki czosnku
- pół łyżeczki startej skórki z cytryny
- pół łyżeczki startego, świeżego imbiru
- 4 łyżki posiekanej natki pietruszki
- ser cheddar
- sól
- miękkie awokado
- sok z połowy limonki
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- garść poszatkowanej kolendry
- pomidor
- ogórek świeży bądź kiszony
- rukola
- pietruszka
- bekon
przyrządzanie:
WYKONANIE GUACAMOLE:
- Awokado obieramy, ugniatamy widelcem i dodajemy po kolei składniki.
- Całość dobrze mieszamy, doprawiamy do smaku.
- Dodatkowo można dodać pokrojonego w kostkę pomidora i kmin rzymski.
WYKONANIE MIĘSA:
- Mięso wołowe kroimy na kawałki, posypujemy pieprzem, papryczką chilli, skórą z cytryny, imbirem, pietruszką. Odstawiamy do lodówki na około 15 minut, aby uwolnić smaki.
- Po tym czasie mielimy mięso w maszynce do mięsa. Następnie odkładamy je na bok, aby osiągnęło temperaturę pokojową.
- Do gotowego mięsa dodajemy żółtko i bardzo delikatnie mieszamy. Następnie formujemy kotleciki, każdy po około 200 g. Posypujemy burgery z jednej strony.
- Rozgrzewamy patelnię grillową i kładziemy na niej burgery (posoloną stroną do patelni).
- Grillujemy przez 3 minuty, tak, aby mięso zmieniło kolor do połowy kotlecika.
- Następnie solimy drugą stronę burgerów i przewracamy je. Smażymy przez kolejne 3 minuty.
- Wysmażone burgery układamy na drewnianej desce. Kładziemy na nich po plastrze sera cheddar.
SKŁADANIE BURGERÓW:
- Bułki przekrawamy i zapiekamy w tosterze, aż będą chrupiące.
- Dolną część bułki smarujemy guacamole.
- Kolejno układamy plastry pomidora, ewentualnie bekon, zieloną pietruszkę, kiszone ogórki, rukolę i na wierzch mięso.
UWAGI OD KUCHARZA:
- zawsze używaj drewnianych narzędzi do przewracania burgerów na patelni.
- Pilnuj, aby temperatura na patelni się nie zmieniła i aby mięso nie puściło soków