
W przygotwanie tej przekąski trzeba włożyć trochę pracy, ale jej smak wynagrodzi nam czas spędzony nad obieraniem cebulek. Idealna jako dodatek do biesiad.
przepis z kuchni: polskiej
składniki:
2 kg jak najmniejszych cebulek
0,7 litru octu
liśc laurowy
pieprz ziarnisty, ziele angielskie, gorczyca, cukier i sól
przyrządzanie:
Obrać cebulki. Dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. Półtora litra wody zagotować z octem. Gdy zawrze, dodać przyprawy (po 3 ziarnka pieprzu, jedno ziele angielskie, pół listka laurowego i 10 ziarnek gorczycy na słoik) i gotować jeszcze przez dwie minuty. Dodać niepełną szklankę cukru i trzy łyżki soli. Do słoików nakładać cebulki, tak, by pozostało około 2 centymetrów wolnej przestrzeni na górze. Zalać zalewą, postukać w dno, aby usunąć pęcherzyki powietrza, dokładnie zakręcić i pasteryzować: słoiki wstawić do garnka z zimną wodą i podgrzewać. Po zagotowaniu się wody trzymać na ogniu jeszcze przez 5 minut. Wyjąć gorące i postawić na zakrętce. Nadają się do spożycia już po dwóch dniach.
uwagi:
Z tych składników uzyskamy dość ostre cebulki. Miłośnikom łagodniejszych smaków polecamy dodanie szklanki wody do zalewy.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













