Sycąca chlebowa zapiekanka z boczkiem, piwnym sosem i smażonym jajkiem. Tradycyjna, wiejska potrawa kuchni francuskiej.
składniki:
- 400 g sera cheddar, startego na tarce
- 300 g boczku surowego w kawałku, pokrojonego w grubsze plastry
- 250 ml piwa jasnego
- chleb
- 4 łyżki musztardy Dijon
- sól, pieprz
- olej rzepakowy
- oliwa z oliwek
- niewielka ilość octu
przyrządzanie:
Bochenek chleba kroimy na pół. Połówki przecinamy wzdłuż na 2 części (otrzymujemy łącznie 4 pajdy chleba).
6 łyżek piwa podgrzewamy w rondlu, dodajemy musztardę Dijon. Mieszamy, dodajemy ser, gotujemy na wolnym ogniu do całkowitego rozpuszczenia się sera. Na koniec dodajemy 2-3 łyżki piwa.
Pajdy chleba pieczemy na rozgrzanej patelni grillowej z 2 łyżkami oleju. Kromki przekładamy do 4 naczyń żaroodpornych, każdą polewamy 1-2 łyżkami piwa, na wierzchu układamy plastry boczku. Chleb zalewamy rozpuszczonym serem i pieczemy około 10 minut w temp. 180°C.
Miks sałat przekładamy do miski. Skrapiamy oliwą z oliwek i octem balsamicznym.