Prażone orzechy laskowe, w karmelu. Słodka rozpusta na chłodne popołudnia.
składniki:
- 200 g obranych orzechów laskowych
- 4 łyżki śmietanki 36 %
- 300 g brązowego cukru
przyrządzanie:
- Obrane orzechy rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180 stopniach C przez 8 minut. Wyjmujemy i czekamy aż ostygną.
- 2. Aby przygotować karmel: na małej patelni rozpuszczamy brązowy cukier, a gdy stanie się płynny dodajemy śmietankę. Następnie całość ostrożnie przelewamy na uprażone orzechy laskowe. Pozostawiamy do ostygnięcia. Przed podaniem możemy pokruszyć. Smakują najlepiej następnego dnia (nie są już takie twarde).
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















