- 80 dkg piersi z kurczaka – podzielić na porcyjne kawałki, posolić, popieprzyć
- sól, pieprz
- Panierka:
- mąka
- 1 jajko
- płatki kukurydziane – drobno pokruszyć
- masło – do smażenia
- 1 jabłko – duże, wypestkować, pokroić w ósemki, skropić cytryną
- sok cytrynowy
- 4 plastry ananasów – pokroić w kawałki
- 1 puszka mandarynka – mała, owoce osączyć
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki cukru
- 1 opakowanie sosu curry
Porcje filetów obtaczać w panierce, mocno dociskając, żeby płatki kukurydziane się trzymały, smażyć na maśle do zbrązowienia. Dwie łyżki masła rozpuścić na patelni z cukrem, aż zrobi się lekki karmel, dodać jabłka, obsmażyć na złoto, dodać ananasy i mandarynki, podgrzać. Obsmażone piersi kurczaka na talerzach polać sosem, podawać z owocami i ryżem posypanym uprażonymi płatkami migdałowymi.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)













