Chutney to gęsty sos pochodzący z kuchni indyjskiej, ale niezwykle popularny. Zrobiony z pomidorów jest delikatnie słodki, idealnie komponuje się z serami, chlebem albo ze słonymi krakersami. Bardzo łatwy w przygotowaniu, zatem jeśli masz większą ilość pomidorów - nie zastanawiaj się dłużej!
składniki:
- 1 kg bardzo dojrzałych pomidorów
- 300 g cebuli pokrojonej w piórka
- jabłko pokrojone w kostkę
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały kawałek świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 lub 2 papryczki chili
- 200 g cukru trzcinowego
- 100 ml octu balsamicznego
przyrządzanie:
SPRAWDŹ PRZEPIS>>>
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















