Ciasteczka z nutą kawy na bazie ciecierzycy. Brzmi średnio, a smakuje cudownie.
składniki:
- 1 puszka cieciorki / 400 g / 1 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy
- 1/2 szklanki masła orzechowego
- 1/4 szklanki syropu klonowego, z agawy lub miodu
- 1/4 szklanki mąki z amarantusa / innej
- 1/2 gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1/4 łyżeczki sody
- 1/2 łyżeczki proszku
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej
przyrządzanie:
- Piekarnik rozgrzać do 175 stopni. Wszystkie składniki poza czekoladą zmiksować przy pomocy blendera na gładką, jednolitą masę. Następnie delikatnie wmieszać czekoladę i dodać kawę rozpuszczalną
- Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia nakładać po łyżce masy ciasteczkowej, następnie przy pomocy widelca spłaszczać ciasteczka. Piec przez 10 – 15 minut do czasu, aż ciasteczka będą złote.