Proste i szybkie ciasto, które podbija kubki smakowe nawet najbardziej wybrednym.
składniki:
- 2 jajka
- 200 g drobnego cukru (brązowego lub białego)
- 300 g bananów (ok. 1,5 banana) + do dekoracji
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 130 ml oleju roślinnego
- 240 g mąki
- 50 g banana, pokrojonego w kostkę
POLEWA:
- 30 g miękkiego masła
- 200 g cukru pudru
- 100 g solonego serka kremowego (np. Philadelphia, Twój Smak)
- sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
przyrządzanie:
-
- Piekarnik nagrzać do 130 stopni C. Formę o średnicy 20 cm wysmarować masłem. Jajka ogrzać w temp. pokojowej.
- Ciasto: Ubić jajka z drobnym cukrem na puszystą pianę. Dodać rozgniecionego widelcem banana, sodę, sól oraz olej i dalej miksować na małych obrotach miksera, aż składniki się połączą. Przesiać mąkę do masy i zmiksować do połączenia się składników. Wymieszać łyżką z posiekanym bananem i przełożyć do formy.
- Piec przez 1 godzinę i 30 minut lub jeszcze dłużej (trzeba sprawdzić patyczkiem czy jest suchy).
- Lukier: Utrzeć mikserem masło z cukrem pudrem na puszysty krem, w międzyczasie dodać sok z cytryny a pod koniec serek kremowy. Posmarować ostudzone ciasto, udekorować bananem przed samym podaniem. Pokroić po zastygnięciu.