Jak zrobić ciasto bezglutenowe na pizze? Zobaczcie, co będzie potrzebne do wykonania takiego ciasta.
POTRZEBUJESZ:
- 250g mąki grycznej,
- 8g suchych drożdży,
- 3/4 łyżeczki soli,
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml wrzącej wody
- 4 łyżki oliwy z oliwek
WYKONANIE:
- Mąkę mieszam z drożdżami, dodaję sól, cukier i na koniec wrzątek.
- Całość wyrabiam, po czym dodaję olej i ponownie zagniatam.
- Z ciasta formuję kulę, smaruję oliwą, wkładam do miski, przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około 40-60 minut.
- Z podanej ilości wyjdą dwie pizzy, więc dzielę ciasto na dwie części, każdą rozgniatam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i smaruje je olejem.
- Piekę w 200 stopniach przez około 20 minut.
- Wyciągam, smaruję sosem i nakładam dodatki. Ponownie piekę około 10 minut.