Przepis na pachnące ciasto czekoladowe z rumem. Bardzo czekoladowe, bardzo rumowe, bardzo dobre!
składniki:
- tabliczka mlecznej czekolady
- 200 g masła
- pół szklanki wody
- 1 szk. mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody
- 1,5 szklanki brązowego cukru
- 3 jajka
- 1/3 szklanki kwaśnej śmietany 12%
- 5 łyżeki rumu
- odrobina masła i bułka tarta do formy
przyrządzanie:
- W rondelku rozpuścić czekoladę z masłem i wodą.
- Mąkę przesiać i wymieszać z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i cukrem. Jajka połączyć ze śmietaną i dodać je do mąki.
- Dodać rozpuszczoną czekoladę i rum.
- Wszystko wymieszać na gładką masę.
- Formę o średnicy 25 cm wysmarować masłem i oprószyć bułką tartą.
- Wlać ciasto do formy i piec półtorej godziny w temperaturze 140 stopni.