Niezwykłe puszyste, wilgotne i aromatyczne. Ciasto z dynią i orzechami jest bardzo proste w wykonaniu. Przekonaj się sam!
składniki:
- 3 jajka
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1, 5 szklanki cukru
- 3,5 szklanki mąki
- pół szklanki oleju słonecznikowego
- pomarańcza (skórka z całej pomarańczy + 3 łyżki soku)
- 500 g miąższu z dyni
- 200 g mielonych orzechów laskowych
- łyżka proszku do pieczenia
- odrobina soli
przyrządzanie:
- Utrzyj żółtka z cukrem, dodaj olej, startą skórkę z pomarańczy, sok i dynię. Wszystko dokładnie wymieszaj.
- W drugim naczyniu wymieszaj suche składniki i połącz z mokrymi.
- Białka ubij na sztywną pianę i dodaj do masy.
- Gotową masę wlej do brytfanki, którą wcześniej wyłóż papierem do pieczenia.
- Piecz przez około 1 godzinę w temperaturze 180 stopni.
- Gotowe ciasto możesz ozdobić lukrem, czekolada lub polewą śmietankową.
ZOBACZ RÓWNIEŻ: Miodowe ciasto marchewkowe