Uwielbiasz czekoladę? Jeśli tak, z pewnością posmakuje ci ten mocno czek0ladowy deser! Uwaga, bo jest niezwykle słodki i uzależniający!
składniki:
100 g czekolady gorzkiej
100 g czekolady mlecznej
165 g masła
4 duże jajka
10 g cukru waniliowego
210 g cukru
190 g mąki
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli
przyrządzanie:
- Tabliczki czekolady łamiemy na kawałki.
- W rondelku rozpuszczamy masło. Gdy całe będzie płynne, wrzucamy czekoladę. Mieszamy od czasu do czasu, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolad i połączenia z masłem. Studzimy.
- 4 jajka miksujemy przez kilka minut z cukrem i cukrem waniliowym, aż do uzyskania jasnej, puszystej masy
- Łączymy jajka z czekoladą.
- Sól i proszek mieszamy z mąką i następnie dodajemy do masy. Miksujemy.
- Ciasto wlewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia
- Pieczemy w 190ºC przez pół godziny.
- Rozpuszczamy pozostałą czekoladę w kąpieli wodnej
- Jak ciasto ostygnie, rozsmarowujemy czekoladę.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














