Lubicie popularne batoniki TWIX? A co powiecie na domowe ciasto o podobnym smaku?
składniki:
Spód:
- 1 1/4 szklanki mąki owsianej
- 1/2 szklanki mąki ryżowej
- 1 czubata łyżeczka gumy guar
- 1 jajko
- 1 białko
- 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia
- 180 ml mleka migdałowego
- 150 ml wody mineralnej
- ew. ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 350 gram daktyli
- 130 gram podprażonych orzechów laskowych obranych ze skórki
- 52 gram oleju kokosowego
- 40 gram kakao
- 30 gram syropu klonowego
- 50 gram oleju kokosowego
- 30 gram kakao
- 30 gram syropu klonowego
przyrządzanie:
- Mąkę owsianą , ryżową, gumę guar i proszek do pieczenia przesiać do miski. To co zostanie na sitku ( czyli płatki owsiane) dodać do przesianych mąk razem z ziarenkami wanilii.
- Do suchych składników dodać pozostałe mokre: jajko, białko, mleko migdałowe, wodę mineralną.
- Wymieszać, wylać do formy 15×20 cm wyłożonej papierem do pieczenia.
- Wstawić do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika i piec ok 25-30 minut.
- Wystudzić.
Masa karmelowa:
- Daktyle zalać delikatnie ostudzonym wrzątkiem. Odstawić do napęcznienia ok. 30 minut przy odmianie Medjool.
- Nadmiar wody zlać, daktyle zmiksować na gładko razem z podprażonymi orzechami laskowymi.
- Karmel rozsmarować na bezglutenowym cieście.
Czekolada:
- Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać
- Czekoladę rozprowadzić na karmelu z daktyli.
Polewa czekoladowa:
- Olej rozpuścić w garnuszku, wystudzić. Dodać kakao i syrop klonowy, wymieszać.
- Polać ciasto