Cupcakes Red Velvet to babeczki w kolorze krwistej czerwieni. Przepis ten zaczął krążyć po Stanach Zjednoczonych od 1920 roku. Dzięki barwnikowi wyglądają nieziemsko. Tak też smakują!
składniki:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 szklanki oleju
- 2 duże jajka
- pół łyżeczki czerwonego barwnika w
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szklanka maślanki lub kefiru
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki białego octu
- 300 ml śmietany kremówki (30 lub 36%)
- 250 g serka mascarpone
- 2,5 łyżki cukru pudru (lub więcej, do smaku)
przyrządzanie:
1. Mąkę, kakao, sól – przesiać, odłożyć.
2. W misie miksera zmiksować olej z cukrem, dodawać jajka, jedno po drugim i miksować. Dodać wanilię i barwnik, zmiksować do połączenia.
3. Do masy dodawać na maślankę i mąkę.
4. W małej miseczce wymieszać sodę z octem, powstanie piana. Dodać do reszty.
5. Wyłożyć ciasto do form.
6. Piec w temperaturze 180ºC przez około 20 – 25 minut.
7. Zrobić krem: Kremówkę ubić, dodając w trakcie cukier puder. Po ubiciu dodać serek mascarpone i dokładnie wymieszać, by nie było grudek (na bardzo wolnych obrotach miksera lub lepiej – łyżką). Kremem udekorować babeczki.