Znakomitym uwieńczeniem obiadu lub deserem podczas urodzinowej imprezy będzie „Czarny tort”. To oryginalne i pyszne ciasto niejednej osobie przypadnie do gustu. Docenią je też miłośnicy czekolady, gdyż to ona nadaje wypiekowi smaku i aromatu.
Potrzebujesz:
- 7 jajek,
- 5 łyżek mąki,
- 3 łyżki kakao,
- 1 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1 szklanki cukru,
- 2 różnych czekolad (po 100g),
- 300ml śmietany 30%,
- 100g masła,
- 3/4 szklanki naparu z kawy rozpuszczalnej,
- łyżki spirytusu,
- ozdoby do dekoracji, np. polewa.
Przygotowanie:
- Rozpuść czekoladę ze śmietaną w rondelku. Polecam połączenie czekolady gorzkiej i mlecznej, bądź gorzkiej i orzechowej. Poczekaj aż wystygnie. Wmiksuj do tego masło. Masa nie jest bardzo gęsta, ale nie może spływać po cieście. W razie potrzeby dodaj więcej masła.
- Aby powstał biszkopt: oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno. Dadaj cukier. Ubij ponownie. Ubij żółtka. Dodaj do białek (delikatnie wmieszaj). Przesyp mąkę i kakao. Dobrze jest przesiać proszki przez sitko – mąka się napowietrza, nie robią się grudki. Dodaj proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszaj wszystkie składniki.
- Masę przelej do okrągłej, natłuszczonej formy. Moja ma 26 cm średnicy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez ok 40 minut.
- Zaparz 3/4 szklanki kawy rozpuszczalnej z cukrem (po 2 łyżeczki kawy i cukru). Po wystygnięciu naparu dodaj łyżkę spirytusu – nie jest to oczywiście konieczne.
- Kiedy biszkopt ostygnie przetnij go poziomo na trzy części. Każdą z nich nasącz kawą. Biszkopty przełóż masą. Wierzch dowolnie udekoruj, np. polej rozpuszczoną czekoladą i posyp orzechami.
Zapraszam: http://wkuchnizosi.pl/2010/11/czarny-tort/