Ciasto według przepisu znanej kucharki Nigelli. Koniecznie spróbujcie, bo jest przepyszne!
składniki:
Ciasto:
* 250 g gorzkiej czekolady
* 125 g masła
* 6 jajek
* 175 g cukru -lub 150 g fruktozy
* starta skórka z pomarańczy
* 2 łyżki likieru Cointreau/ łyżkę Amaretto
Wierzch:
* 500 ml śmietany 30 %
* cukier waniliowy
* 1 łyżka likieru
* kakao do posypania
* dodatkowo 6 łyżek cukru pudru, serek mascarpone 250 g i 1 żółtko
przyrządzanie:
Piekarnik nastawiłam na 180*C, wyłożyłam papierem tortownicę.
Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, oraz łyżkę likieru.
W drugiej misce ubiłam 4 białka na pianę, dodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach.
Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min.
Czekoladę rozpuściłam z masłem w kąpieli wodnej, pozostawiłam do ostudzenia. 2 całe jajka i 4 żółtka ubiłam z 50 g fruktozy na puszystą masę. Do masy dodawałam powoli rozpuszczoną czekoladę, cały czas delikatnie ubijając, oraz łyżkę likieru.
W drugiej misce ubiłam 4 białka na pianę, dodając po trochę resztę fruktozy czyli 100 g. Ubitą pianę dodawałam po łyżce do masy czekoladowej i delikatnie mieszałam mikserem na niewielkich obrotach.
Masę wlałam do tortownicy i piekłam 40 min.
Śmietanę ubiłam na sztywno dodając łyżkę fruktozy. Dodałam serek mascarpone i mieszałam delikatnie mikserem.
Masę śmietanową wyłożyłam na wierzch ciasta i obficie posypałam kakao. Ciasto przechowywałam w lodówce.
Masę śmietanową wyłożyłam na wierzch ciasta i obficie posypałam kakao. Ciasto przechowywałam w lodówce.