Syte, smaczne i prawdziwie czekoladowe ciasto z serkiem ricotta, a posypane pistacjami. Co Wy na taki nietypowy deser?
składniki:
- 200 g mąki
- 200 g masła
- 250 g cukru
- 500 g sera ricotta
- 4 jajka
- 6 łyżek kakao
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- pokruszone pistacje do posypania
przyrządzanie:
- Masło i kakao umieszczamy w rondelku, stawiamy na mały płomień i mieszamy do połączenia składników. Studzimy.
- Ser ucieramy z 50 g cukru i ekstraktem waniliowym. Jajka ucieramy z pozostałym cukrem do momentu jego rozpuszczenia.
- Do masy jajecznej wlewamy cienkim strumykiem rozpuszczone masło, wsypujemy mąkę z proszkiem i jeszcze chwilkę mieszamy. Tortownice o wymiarach 21 cm wykładamy pergaminem, natłuszczamy i przekładamy 1/2 część ciasta, następnie ser i resztę ciasta.
- Wkładamy do piekarnika na 60-70 minut nagrzanego do 180 stopni.