Czerwona, kiszona kapusta prosty przepis. Zdecydowanie wart polecenia!
składniki:
- 2 gałązki kopru z nasionami
- 1 łyżka soli
- 1 kg czerwonej kapusty
przyrządzanie:
- Kapusta powinna być umyta, poszatkowana i gotowa do dalszego procesu
- Do większej miski wsypuje kapustę, dodaję sól i mocno tarmoszę, aby popuściła soków i zmiękła
- Dodaję koper i ponownie ugniatam
- Teraz należy się zastanowić w jakim naczyniu będziemy przechowywać kapustę, polecamy kamionkowy gar
- Umieszczamy tam kapustę i obciążamy czymś ciężkim, tak aby kapusta pływała cały czas w wypuszczanych sokach, inaczej może być kiepsko- zwyczajnie zgrzybieje
- Odstawiamy w chłodne i ciemne miejsce i co 2 dni mieszamy wszystko dokładnie
- Kapusta jest gotowa po 3-4 tygodniach, można ja wówczas przełożyć do słoików i mocno zakręcić