W upalne dni nie mamy ochoty na ciężkie ciasta lub torty. Nie oznacza to jednak, że chcemy rezygnować z porcji słodkości! Oto krem bananowy!
składniki:
4 łyżki cukru, miodu lub innego słodzika
1 1/2 łyżki żelatyny
8 bananów
niecała szklanka mleka 3%
1 szklanka śmietany kremówki,
przyrządzanie:
Pamiętaj, aby śmietana kremówka i mleko były zimne, wyjmij je z lodówki dopiero w chwili użycia. Zacznijmy od bananów- wybierz najbardziej dojrzałe jakie się da! Umyj je, obierz ze skórki i pokój w kostkę.
Żelatynę wymieszać z bardzo zimnym mlekiem, gdy napęcznieje podgrzewać, aż się dokładnie rozpuści.
Kremówkę ubij na sztywno, dodaj do niej żelatynę, cukier. Chwilkę zmiksuj. Banany potraktuj blenderem na mus. Połącz je z reszta składników. Wymieszaj mikserem jeszcze chwilę, aż powstanie gładka masa. Teraz umieść ją w salaterkach i odstaw na 2 godziny. Możesz przyozdobić innymi owocami, musem owocowym jak na zdjęciu.