Zmiana temperatury, porywisty wiatr i deszcz – to tylko kilka niesprzyjających czynników, które wywołują infekcje.nabierz odporności i powiedzieć NIE przeziębieniu! Oto dieta na poprawę odporności.
ŚNIADANIE
Nie musimy przypominać, że śniadanie jest najważniejszym posiłkiem w ciągu dnia. Dlaczego tak często o tym zapominamy? Być może rano brakuje nam czasu, bo za późno wstajemy. Wystarczy kilka minut, by przygotować naprawdę pożywne śniadanie. Jest to bardzo ważne, szczególnie w okresie zimowym. Co jeść, aby dobrze i zdrowo zacząć dzień?
Śniadanie powinno być sycące i musi dostarczyć przynajmniej 1 z 5 porcji dziennego spożycia owoców. Ważne jest, aby przed wyjściem z mieszkania wypić szklankę rozgrzewającego płynu, najlepiej herbaty z imbirem. Idealne śniadanie w okresie zimowym powinno składać się z : zbóż, owoców, jogurtu naturalnego, herbaty z imbirem i miodu. Rozwiązaniem jest owsianka z sezonowymi owocami (pomarańcza, mandarynki, kiwi, ananas). Śniadanie jest pierwszym posiłkiem w ciągu dnia. Aby nabrać odporności musisz zjeść aż 5 posiłków.
Śniadanie powinno dostarczyć odpowiednią ilość białka i węglowodanów. Pamiętaj o serze, jajkach, oraz pieczywie pełnoziarnistym. Szklanka soku owocowego idealnie pasuje do zimowego śniadania, które powinnaś zjeść w pierwszej godzinie po wstaniu z łóżka.
NAJWAŻNIEJSZE PRODUKTY
PIECZYWO PEŁNOZIARNISTE + MIÓD + POMARAŃCZE + SER + IMBIR + JAJKO + JOGURT NATURALNY + POMIDORY
Na następnej stronie dowiesz się więcej o tej diecie!