Dietetyczne i bardzo nietypowe, ale za to jakie smakowite ciasto. Idealne dla wszystkich dbających o sylwetkę oraz dla fanów zdrowego odżywiania. Koniecznie spróbujcie buraczkowego ciasta. My jesteśmy w nim zakochani!
składniki:
- 100g buraków
- 100g gorzkiej czekolady minimum 70%
- 80g płatków owsianych zmielonych na mąkę
- 4 łyżki oleju
- 3 łyżki miodu
- łyżka słodziku
- 2 łyżki kakao
- szczypta soli
- 2 jajka
- łyżeczka proszku do pieczenia
przyrządzanie:
1. Buraki myjemy i bez obierania wrzucamy do zimnej wody. Gotujemy do miękkości (w zależności od wielkości buraka od godziny do 2 godzin).
2. Ostudzone buraki trzemy na tarce o bardzo drobnych oczkach (na ostrzach do placków ziemniaczanych).
3. W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, a następnie dodajemy ją do buraków i mieszamy.
4. Do tak przygotowanej masy dodajemy pozostałe płynne składniki: jajka, olej, miód i wodę. Mieszamy do połączenia.
5. Przygotowujemy dużą miskę. Przesiewamy do niej pozostałe suche składniki: mąkę, słodzik, kakao, sól i proszek do pieczenia.
7. Do sypkich składników dodajemy płynne i dokładnie mieszamy.
8. Gdy składniki się połączą, masę wlewamy do przygotowanej wcześniej formy (moja 21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia.
9. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez ok. 50 minut.
10. Po upieczeniu i ostudzeniu ciasto dzielimy na dwa placki i smarujemy odrobiną roztopionej czekolady.