Czarny bez to w Polsce roślina pospolita, którą spotkać można właściwie wszędzie: w parku, w lesie i w ogródku u babci. Jej wyjątkowe, prozdrowotne właściwości doceniano już w starożytności, a niektóre plemiona słowiańskie uważały czarny bez za święty.
Dziś czarny bez wydaje się być nieco zapomniany. A szkoda, bo przetwory z jego owoców są nie tylko smaczne, ale mogą też zastąpić preparaty wzmacniające.
Ekologiczny mus z owoców czarnego bzu z firmy Runoland warto, szczególnie jesienią i zimą, dodawać do herbaty. Można nim także nadziewać rogaliki i ciasta oraz stosować go jako dodatek na przykład do budyniów.
Czarny bez od wieków wykorzystywano w medycynie naturalnej. Jego owoce zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, mają też witaminy z grupy B i A. Zawierają antocyjany, flawonoidy, cukry (około 20%), garbniki, kwasy organiczne i biopierwiastki.
Przetwory z czarnego bzu działają napotnie i przeciwgorączkowo, pomagają chronić się przed przeziębieniem i grypą i wtedy, gdy organizm walczy z chorobą. Składniki owocu czarnego bzu łagodzą bóle migrenowe, nerwobóle i bóle brzucha. Pomagają w schorzeniach reumatycznych i ułatwiają usuwanie toksyn z organizmu.
Mus z owocu czarnego bzu z firmy Runoland to produkt ekologiczny. Owoce pochodzą wyłącznie z terenów, na których od przynajmniej 3 lat nie stosowano żadnych oprysków i środków chemicznych.
Produkt: Ekologiczny mus z owocu czarnego bzu, masa 300g, cena: 8zł, producent: RUNOLAND Sp. J.