Uwielbiamy kuchnie włoską! Dlatego postanowiliśmy wypróbować ten domowy przepis na panna cotte z malinami! Spróbujcie i Wy!
składniki:
- 2 łyżeczki żelatyny
- 1 laska wanilii
- 250 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- 250 ml mleka
- 80 g cukru
- 1 łyżka rumu
- 1 łyżka białego wina
- świeże maliny, truskawki
przyrządzanie:
Żelatynę zalej 2 łyżkami zimnej wody i odstaw ją na 5 min. Laskę wanilii rozkrój wzdłuż na pół, dzięki czemu będziesz mógł łyżeczką wyskrobać ziarenka. Do rondla wlej śmietankę kremową i mleko. Dodaj cukier, ziarenka wanilii oraz całą przepołowioną laskę. Podgrzewaj mieszając do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodaj rum i wino, doprowadź do zagotowania, a następnie szybko odstaw z ognia. Dodaj namoczoną żelatynę i mieszaj energicznie, aż żelatyna całkowicie się rozpuści. Następnie całość wlej do foremek i czekaj, aż panna cotta ostygnie, po czym włóż je na kilka godzin do lodówki.
Podawaj z malinami.
ZOBACZ TEŻ: Wilgotne ciasto piernikowe