Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Wina półsłodkie – praktyczny poradnik dla miłośników tego trunku

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak catering dietetyczny pomaga w utrzymaniu zdrowego stylu życia?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak zrobić domowe burgery?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Jak podgrzać mrożoną pizzę w piekarniku, żeby była pyszna?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Do jakich dań pasuje czerwone wino?

Dieta przy Hashimoto

Dieta przy Hashimoto

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Dlaczego dieta na Thermomix to rozwiązanie na miarę XXI wieku?

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

Jak zdobyć uznanie najbardziej wymagających szefów kuchni, restauratorów i hotelarzy? Odpowiedź na to pytanie zna producent ryb i owoców morza, Fier Seafood. To marka, która w tydzień od pojawienia się na polskim rynku zanotowała rekordowe 1000 zamówień. Udany debiut to nie łut szczęścia, a efekt połączenia 25-letniego doświadczenia w hodowli i połowie oraz nowoczesnego modelu biznesowego.

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

W czym parzyć herbatę liściastą? 7 sposobów dla początkujących

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Przepis na sernik z twarogiem z wiaderka i budyniem

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Obieraczka do warzyw 6 w 1 – totalny hit dla gadżetomaniaków!

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

Czy dieta wegetariańska jest zdrowa?

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

W czym jest żelazo? Poznaj przyczyny niedoboru i nadmiaru tego pierwiastka

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

Bistro Atrion — restauracja z cateringiem pełna smaku

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

System sprzedaży dla gastronomii – czym się kierować przy wyborze?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

Jak schudnąć bez efektu jojo?

DOMOWA SZYNKA NADZIEWANA BAKALIAMI

Domowa szynka bez konserwantów. Pyszna, zdrowa i pełna bakalii. 

 

składniki:

  • szklanka wody
  • 1/2 szklanki octu
  • cebula
  • garść migdałów
  • garść rodzynek
  • 1 łyżka miodu
  • kilka suszonych śliwek
  • kilka suszonych żurawin
  • sól, pieprz
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 listki laurowe
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta cynamonu i imbiru
  • ząbek czosnku

przyrządzanie:

Mięso myjemy, robimy nacięcie w środku i drążymy delikatnie palcem tunel. Wkładamy obrany i nadcięty ząbek czosnku.

Cebule kroimy w plastry. Połowę migdałów i listek laurowy drobno kruszymy. Majeranek rozcieramy w rękach. Wszystkie przyprawy łączymy, dodajemy dużą szczyptę soli i pieprzu. Rozcieramy kostkę rosołową z olejem, dodajemy miód, mieszamy razem. Częścią nacieramy mięso. Do naczynia wlewamy wodę, resztę miodu z kostką i olejem, ocet, wszystkie przyprawy, cebulę. Wkładamy mięso. Zostawiamy w lodówce na noc, lub przynajmniej kilka godzin.

Mięso nadziewamy śliwkami, żurawiną i rodzynkami. Rozcięte miejsca przebijamy patyczkami, lub zaszywamy. Całość obwiązujemy grubą nitką. Można użyć do tego wełny. Do brytfanki wlewamy trochę oleju i część marynaty. Posypujemy migdałami i polewamy marynatą. Wstawiamy do piekarnika .. Pozostałą częścią marynaty podlewamy mięso w trakcie pieczenia, by nie wyschło. Musimy to robić często. Jeżeli zabraknie nam marynaty możemy użyć po prostu wody.

Jeżeli szynka zbyt bardzo nam się przypieka, polewamy olejem. Możemy również przykryć je folią do pieczenia.

Gdy mięso zarumieni się przewracamy je na drugą stronę. 10 min przed końcem pieczenia znów przewracamy mięso.

Pieczemy 1 godzinę na każdy kilogram mięsa, czyli np. 2 kg szynki pieczemy 2 godziny. Temperatura ok 200st.