Pszenne bułeczki na jogurcie greckim. Wyjątkowo puszyste!
składniki:
4 szklanki mąki pszennej
20 g drożdży
pół szklanki jogurtu greckiego
pół szklanki mleka
1 jajko
5 łyżek oleju
1 łyżeczka cukru
duża szczypta soli
przyrządzanie:
- Zrób rozczyn: drożdże rozpuść w letnim mleku, dodaj 1 łyżeczkę cukru i 4 łyżki mąki.
- Odstaw w ciepłe miejsce na 20 minut.
- Pozostałą mąkę przesiej, dodaj do niej rozczyn i wszystkie pozostałe składniki zawarte w przepisie.
- Zagnieść ciasto.
- Miskę z ciastem nakryć bawełnianą ściereczką i pozostawić na 1 godzinkę, w ciepłym miejscu.
- Następnie znowu zagnieść ciasto i zacznij formować małe bułeczki.
- Układać bułeczki na blaszce do pieczenia, w odstępach od siebie.
- Znowu przykryć ściereczką i pozostawić na 15 min.
- Nagrzej piekarnik do 180°C
- Włóż blaszkę z bułkami i piecz około 20 minut.
- Można posypać sezamem przed pieczeniem.