Mąka kukurydziana nie zawiera w sobie glutenu, dlatego chlebek kukurydziany jest idealnym pieczywem dla wszystkich, którzy go nie tolerują. Oto szybki, prostu i sprawdzony przepis na chleb kukurydziany.
składniki:
- 1,20 kg mąki kukurydzianej
- 10 jajek
- 1000 g jogurtu naturalnego
- 1 płaska łyżka soli
- 0,5 szklanki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 200 ml wody mineralnej gazowanej
przyrządzanie:
1. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy żółtka jajek razem z pozostałymi składnikami.
2. Dokładnie mieszamy, ubijamy białka i łączymy z ciastem.
3. Wylewamy do formy posmarowanej masłem.
4. Pieczemy w temperaturze ok. 160/180°C przez 60 do 80 minut.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














