Dorsz w płatkach migdałów smakuje obłędnie. Oto prosty przepis na rybę podaną w iście królewski sposób.
składniki:
- 2 - filety z dorsza
- sól
- pieprz biały
- sok z cytryny
- oliwa
- 1 - jajko
- płatki migdałów do panierowania
- masło klarowane do smażenia
- sałatka i pomidorki koktajlowe do podani
przyrządzanie:
Filety z dorsza pokroić na kawałki. Oprószyć solą, przyprawić pieprzem. Przełożyć do zamykanego naczynia. Skropić sokiem z cytryny i oliwą. Przykryć i wstawić do lodówki na minimum 30 minut.
Po tym czasie zanurzyć w roztrzepanym jajku. Obtoczyć w płatkach migdałów i usmażyć z obu stron na mocno rozgrzanym maśle. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Podawać na sałacie, w towarzystwie pomidorków koktajlowych. Liście porwać na talerz, dorzucić przekrojone na pół pomidorki koktajlowe, skropić sokiem z cytryny i oprószyć solą. Polać odrobiną oliwy i ułożyć kawałki ryby.