Pyszne, zdrowe, dietetyczne. Czego chcieć więcej od deseru? Nawet jeżeli dbasz o linię i chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy do wakacji, te babeczki ci w tym nie zaszkodzą. Zajadaj się nimi do woli.
składniki:
- 1.5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić żytnią pełnoziarnistą)
- 1/2 szklanki cukru
- sok z połowy dużej cytryny
- ok. 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 banan
- opakowanie drożdży isntant
- duża szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
przyrządzanie:
-
Suche składniki (mąkę, drożdże, cukier, skórkę pomarańczową i sól) wymieszać w dużej misce. Banana rozgnieść widelcem i razem z wodą i sokiem z cytryny dodać do suchych składników. Mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać żurawinę i pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok 25 minut.