Pyszne, zdrowe, dietetyczne. Czego chcieć więcej od deseru? Nawet jeżeli dbasz o linię i chcesz zrzucić dodatkowe kilogramy do wakacji, te babeczki ci w tym nie zaszkodzą. Zajadaj się nimi do woli.
składniki: 
- 1.5 szklanki mąki pszennej razowej
- 3/4 szklanki mąki z amarantusa (można zastąpić żytnią pełnoziarnistą)
- 1/2 szklanki cukru
- sok z połowy dużej cytryny
- ok. 2 łyżki skórki pomarańczowej
- 1 banan
- opakowanie drożdży isntant
- duża szczypta soli
- szklanka ciepłej wody
- garść suszonej żurawiny
- garść orzechów włoskich
przyrządzanie:
- 
Suche składniki (mąkę, drożdże, cukier, skórkę pomarańczową i sól) wymieszać w dużej misce. Banana rozgnieść widelcem i razem z wodą i sokiem z cytryny dodać do suchych składników. Mieszać do powstania jednolitej masy. Dodać żurawinę i pokruszone orzechy, delikatnie wymieszać. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, przełożyć do papilotek i piec w temperaturze 180°C przez ok 25 minut. 
 
 
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)















