Zdrowe, wegetariańskie i przede wszystkim bardzo smaczne. Uroku im dodaje owinięcie kotlecików plastrami świeżej cukinii. Pycha!
składniki:
- 1 cukinia 250 g
- 1/4 małej cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała marchewka
- 1/3 szklanki kaszy jaglanej
- 1 szklanka bulionu
- 2 jajka
- 3 łyżki bułki tartej + do panierki
- po łyżce posiekanej natki i koperku
- sól, czarny i biały pieprz
- olej lub masło klarowane do smażenia
przyrządzanie:
- Cukinię (ze skórką ale bez pestek) zetrzeć na tarce i odłożyć. Do małego garnka wsypać kaszę, dodać obraną i startą na tarce marchewkę, wlać bulion, przykryć i zagotować. Gotować przez ok. 15 minut do miękkości kaszy i aż wchłonie cały płyn. Odstawić z ognia, zdjąć pokrywę i przestudzić.
- Cukinię włożyć do większej miski (jeśli pojawił się sok, należy go odlać). Do cukinii zetrzeć cebulę i czosnek na drobnej tarce, dodać 3 łyżki bułki tartej i wymieszać. Następnie dodać kaszę z marchewką, natkę i koperek i dokładnie wyrobić masę. Można przygotować wcześniej i schować do lodówki.
- Przed smażeniem dodać do masy jedno jajko, doprawić ją solą i pieprzem. Uformować 5 kotletów, obtoczyć je w roztrzepanym jajku, następnie w bułce tartej.
- Rozgrzać patelnię z masłem lub olejem, położyć kotlety i smażyć po około 5 minut z każdej strony na złoty kolor.
ZOBACZ TEŻ: Lekka sałatka z quinoa i kurczakiem