Florentynki w bardzo prostym, aczkolwiek smacznym wykonaniu.
składniki:
60 g migdałów
60 g orzechów włoskich
50 oleju kokosowego lub masła
100 g cukru
50 g suszonych moreli
50 g fig
50 rodzynek
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
przyrządzanie:
Migdały i orzechy siekamy lub mielemy w robocie kuchennym (tak aby widoczne były kawałki orzechów). Osobno siekamy suszone owoce lub dorzucamy do robota kuchennego i całość mielemy tak aby uzyskać masę przypominającą kruszonkę. Do masy dodajemy skórkę i imbir. Osobno w garnku podgrzewamy cukier z tłuszczem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy masę bakaliową.
Całość dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje masy wielkości małej śliwki, zostawiając dość duże odstępy. Formujemy z nich cienkie placuszki (o grubości 1 – 2 mm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około 9 minut. Uważamy aby nie przypalić florentynek. Wyciągamy blachę z piekarnika. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Florentynki przed podaniem możemy posmarować warstwą czekolady.