Florentynki w bardzo prostym, aczkolwiek smacznym wykonaniu.

składniki:
60 g migdałów
60 g orzechów włoskich
50 oleju kokosowego lub masła
100 g cukru
50 g suszonych moreli
50 g fig
50 rodzynek
1/2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
1 łyżeczka świeżo startego imbiru
przyrządzanie:
Migdały i orzechy siekamy lub mielemy w robocie kuchennym (tak aby widoczne były kawałki orzechów). Osobno siekamy suszone owoce lub dorzucamy do robota kuchennego i całość mielemy tak aby uzyskać masę przypominającą kruszonkę. Do masy dodajemy skórkę i imbir. Osobno w garnku podgrzewamy cukier z tłuszczem. Mieszamy, aż składniki się połączą. Wsypujemy masę bakaliową.
Całość dokładnie mieszamy. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy porcje masy wielkości małej śliwki, zostawiając dość duże odstępy. Formujemy z nich cienkie placuszki (o grubości 1 – 2 mm). Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st. i pieczemy około 9 minut. Uważamy aby nie przypalić florentynek. Wyciągamy blachę z piekarnika. W między czasie w kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę. Florentynki przed podaniem możemy posmarować warstwą czekolady.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














