Serwis internetowy, z którego korzystasz, używa plików cookies. Są to pliki instalowane w urządzeniach końcowych osób korzystających z serwisu, w celu administrowania serwisem, poprawy jakości świadczonych usług w tym dostosowania treści serwisu do preferencji użytkownika, utrzymania sesji użytkownika oraz dla celów statystycznych i targetowania behawioralnego reklamy (dostosowania treści reklamy do Twoich indywidualnych potrzeb). Informujemy, że istnieje możliwość określenia przez użytkownika serwisu warunków przechowywania lub uzyskiwania dostępu do informacji zawartych w plikach cookies za pomocą ustawień przeglądarki lub konfiguracji usługi. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies. ZAMKNIJ

Polecamy

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Ciasta klasyki w wersji świątecznej -TOP 3 które zawsze się udają !

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Świąteczne Ciasta, które Zawsze Się Udają TOP 3 Niezawodnych Przepisów

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Tradycja w Nowym Wydaniu: Wigilia Fit

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Pierniczki 2025 – Nowoczesne Dekoracje i Przepis, Który Zawsze Wychodzi

Świąteczne Przekąski dla Dzieci  – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Świąteczne Przekąski dla Dzieci – Owocowe Bałwanki na Patyczkach

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Kutia – Miodowa, Makowa, Najlepsza!

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Korzenne Pierniczki, które Miękną po 24 godzinach

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Zimowe Jabłko” – jabłka, cynamon i karmel

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Tort Świąteczny „Czerwona Choinka” – malina + wanilia + mus owocowy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Gałka muszkatołowa – aromatyczna bomba na zimę. Właściwości i świąteczne przepisy

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Sernik Pomarańczowo-Korzenny na Święta

Piernik Brownie na Święta

Piernik Brownie na Święta

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Top 5 Trendów Świątecznych Dekoracji w Kuchni 

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Najlepsze Świąteczne Desery – Hity, które Zachwycą Gości

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Rozgrzewające Napoje na Grudzień – Co Pijemy w Święta? 

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Magia Świątecznych Smaków — Co Gotujemy w Grudniu?

Gołąbki z kaszą jaglaną trochę inaczej

Gołąbki z kaszą jaglaną - zdrowe, sycące i dietetyczne danie!

cabbage stuffed with rice and meat on plate

składniki:

  • 1 szklanka kaszy jaglanej
  • 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
  • 2 jaja
  • 3 cebule
  • 1 kapusta
  • 2 puszki pomidorów bez skórki
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
  • 1 łyżeczka cynamonu mielonego
  • Garść siekanej natki pietruszki
  • Garść siekanej kolendry
  • 20g rodzynek
  • 20 g kaparów
  • 2 marchewki
  • Sól, pieprz, brązowy cukier

przyrządzanie:

  • Kaszę jaglaną zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 20 minut, następnie odlewamy wodę i wielokrotnie płuczemy zimną wodą, aż woda będzie przezroczysta. To sprawi, że kasza nie będzie gorzka. Następnie zalewamy kaszę wodą do wysokości 1 cm ponad kaszę i gotujemy. W trakcie gotowanie przykrywamy i zmniejszamy gaz do najmniejszego i gotujemy jakieś 12 minut. Wyłączamy gaz i ostawiamy przykrytą kaszę w ciepłe miejsce by zmiękła całkowicie, a następnie studzimy ją.
  • Kapustę sparzamy i usuwamy liście . Wycinamy z nich twarde części, by łatwo się zwijało gołąbki.
  • Cebulę siekamy drobno i smażymy na maśle, aż lekko zbrązowieje.
  • 1/3 cebuli przekładamy do mięsa , dodajemy kaszę jaglaną , kapary, rodzynki, tartą marchewkę , siekane zioła, jajka i doprawiamy solą i pieprzem.
  • Zwijamy gołąbki dość ciasno.
  • Do reszty cebuli dodajemy pomidory , sól, pieprz i cukier oraz cynamon i kmin rzymski i dusimy chwilę. Sos powinien być pachnący i lekko słodki. Do sosu przekładamy gołąbki i dusimy jakieś 20-30 minut.

ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy