Idealny obiad dla wszystkich mięsożerców!
składniki:
- 800g wołowiny pokrojonej w grubsze kostki
- 2 ząbki czosnku
- 500ml czerwonego, wytrawnego wina
- 2 łyżki octu winnego lub octu Jerez
- ok. 8 dużych marchewek
- 1 duża cebula
- 2 liście laurowe
- 1 pęczek pietruszki
- 5 gałązek tymianku
- 3–4 ziaren pieprzu
- ok. 2 łyżek skrobi kukurydzianej
- sól
- pieprz
- 2–3 łyżki oliwy z oliwek
przyrządzanie:
-
- Połowę oliwy rozgrzewamy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Pod koniec dodajemy grubo posiekany czosnek, smażymy przez chwilę i przekładamy do większego rondla.
- Dolewamy oliwy i obsmażamy dokładnie mięso, łączymy z cebulą i czosnkiem.
- Deglasujemy patelnię: wlewamy na nią najpierw ocet i dokładnie mieszamy, aby wszystko odeszło. Gdy ocet wyparuje dolewamy wina, płuczemy nim patelnię i wlewamy wszystko do rondla z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się gotować dolewamy wody, tyle, aby mięso było pokryte w całości.
- Dodajemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki związujemy razem i dodajemy do gulaszu. Gdy tylko się zagotuje, przykrywamy go i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez ok. 11/2 godziny, w trakcie doprawiamy solą i pieprzem.
- Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy grubo pokrojona marchewkę i gotujemy aż zrobi się miękka. Następnie wyjmujemy dodany wcześniej bukiet ziół.
- Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, rozcieńczamy gorącym wywarem i dolewamy do gulaszu dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Sprawdzamy czy należy jeszcze go doprawić.