10 października 2009 r. w hotelu Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa odbędzie się wyjątkowa edycja Szkoły Gotowania. Organizatorami imprezy są miesięcznik Claudia i firma Kamis. Gośćmi specjalnymi spotkania będą takie gwiazdy jak: Małgorzata Socha, Monika Mrozowska, Rafał Bryndal, Ewa Gawryluk i Waldemar Błaszczyk.
Miesięcznik Claudia i firma Kamis zapraszają na wyjątkową edycję Szkoły Gotowania, której specjalnymi uczestnikami będą znane i lubiane gwiazdy takie jak: Małgorzata Socha, Monika Mrozowska, Rafał Bryndal, Ewa Gawryluk, Waldemar Błaszczyk i inni. Wydarzenie będące zwieńczeniem ponad dwuletniej akcji odbędzie się 10 października w hotelu Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa. Pod okiem Mistrzów Kuchni zaproszeni goście będą odkrywać tajniki Orientalnych Kuchni Świata w 5 Smakach. O niezapomniana atmosferę spotkania i wyśmienity smak potraw zadbają przyprawy Kamis.
Zajęcia specjalnej edycji Szkoły Gotowania Gwiazd poprowadzą szefowie kuchni hotelu Sheraton Sopot pod przewodnictwem Filipińczyka – Jonard Pacho Bautista.
Szkoła Gotowania zainaugurowana w 2007 roku to wspólna akcja miesięcznika Claudia i producenta przypraw Kamis, przy współpracy z siecią hoteli Sheraton i pod patronatem medialnym programu TVP1 „Kawa czy Herbata”, radia VOX FM oraz dziennika Polska The Times.
Comiesięczne, tematyczne zajęcia w Szkole Gotowania prowadzone były przez Szefów Kuchni sieci hoteli Sheraton w Polsce: Artura Grajbera, Michała Tkaczyka i Marcina Sasina. Uczestnicy zajęć wyłonieni w konkursie miesięcznika Claudia mieli szansę przekonać się, że każdy może zostać mistrzem kuchni, lub po prostu zaskoczyć rodzinę i znajomych ciekawymi rozwiązaniami kulinarnymi. Zajęcia łączyły w sobie praktykę czyli naukę gotowania z teorią czyli przekazywaną przez profesjonalnych kucharzy wiedzą na temat sztuki przyprawiania potraw, łączenia smaków i składników. Uczestnicy zajęć mieli również szansę poznać pracę kucharza "od kuchni", bowiem zajęcia odbywały się w kuchniach restauracji hotelowych.
Ogromne powodzenie akcji wśród czytelników zaowocowały zorganizowaniem dwóch edycji Szkoły Gotowania. Pierwsza rozpoczęta w maju 2007 roku nawiązywała do kuchni świata, druga rozpoczęta w czerwcu 2008 roku obejmowała ogólne tematyki kulinarne jak przyrządzenie dań mięsnych, deserów, zup czy dań dietetycznych.
W Szkole Gotowania, w obu edycjach uczestniczyło 290 osób, wyłonionych z pośród 18 337 chętnych. Łącznie laureaci ugotowali 96 potraw zużywając i testując przy tym około 200 różnych produktów firmy KAMIS.
Sheraton Sopot Hotel Conference Center & Spa został starannie zaprojektowany, z myślą o odzwierciedleniu architektury starego hotelu i Domu Zdrojowego, które mieściły się w tym miejscu przed wojną. We wrześniu 2009 roku w sopockim hotelu Sheraton zostało otwarte SPA. The Spa at Sheraton to ponad 2000 mkw powierzchni usytuowanej na 3 wzajemnie przenikających się kondygnacjach. Eleganckie i odprężające wnętrza stworzone przez najlepszych architektów i projektantów w Europie doskonale korespondują z zabiegami, które oferuje instytut.