Hiszpanie znają się na kuchni! Potrafią celebrować posiłki i uwielbiają wspólne biesiady przy stole. Bardzo często jadają tak zwane "tapasy", czyli przekąski. Dziś przedstawiamy przepis na marynowane oliwki z chilli.
składniki:
- 450 g osączonych zielonych oliwek z pestkami
- 4 obrane ząbki czosnku
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 1 mała cytryna
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 4 łodyżki kopru
- 2 małe świeże papryczki chilli
- oliwa z pierwszego tłoczenia do zalania
przyrządzanie:
Oliwki rozłóż na desce do krojenia i rozgnieć je, aby lekko popękały. Płaską stroną noża rozgnieć czosnek. W moździerzu utrzyj nasiona kolendry. Pokrój cytrynę wraz ze skórką na małe kawałki. Do dużej miski wrzuć i dokładnie wymieszaj oliwki, czosnek, nasiona kolendry, gałązki tymianku, koper oraz chilli. Dopraw do smaku pieprzem. Przełóż składniki do słoika z pokrywką typu twist. Zalej taką ilością oliwy, aby pokryła oliwki. Szczelnie zakręć. Zostaw oliwki w temperaturze pokojowej na 24 godziny, a następnie marynuj w lodówce przez co najmniej tydzień, najlepiej dwa tygodnie, przed podaniem.
ZOBACZ TEŻ: Suflet serowy