Idealne, wielokrotnie sprawdzone ciasto do pizzy.
składniki:
- ½ kg mąki pszennej
- 1 saszetka drożdży instant (7 g)
- 1 łyżeczka drobnoziarnistej soli
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 300 ml ciepłej wody
- 1 łyżka oliwy z oliwek
przyrządzanie:
- Na stolnicę lub blat wysyp mąkę, dodaj sól. Zrób w środku zagłębienie.
- Drożdże i cukier wymieszaj z ciepłą wodą, odstaw na 5 minut (mieszanina powinna zacząć się pienić).
- Do zagłębienia w mące wlewaj po trochę wody z drożdżami. Widelcem, okrężnymi ruchami stopniowo zagarniaj mąkę z wnętrza zagłębienia i mieszaj z drożdżami. Dodaj łyżkę oliwy i wyrabiaj ciasto ręcznie, aż stanie się gładkie i sprężyste. Jeśli mamy mikser z odpowiednią końcówką do wyrabiania ciasta drożdżowego, możemy ciasto wyrobić przy pomocy miksera.
- Z wyrobionego ciasta zrób kulę, przełóż do miski wysmarowanej oliwą, przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce na około 45-60 minut, aby ciasto do pizzy urosło.