Ciekawa propozycja na przekąskę.
składniki:
- 500 g piersi z indyka
- puszka ananasa w plastrach
- puszka brzoskwiń
- szklanka bulionu
- 20 g żelatyny
- 125 g masła
- kiść winogron
- kiwi
- pieprz
- sól
- suszona bazylia
- suszona szałwia
przyrządzanie:
- Pierś z indyka natrzyj solą, pieprzem i ziołami.
- Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, ułóż w nim mięso i piecz około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C.
- Obficie polewaj je na zmianę bulionem oraz sokiem brzoskwiniowym i ananasowym.
- Sos z pieczenia przecedź przez sito, wlej do garnka i zagotuj.
- Żelatynę namocz w 2 łyżkach zimnej wody, a gdy napęcznieje, dodaj do gorącego sosu i mieszaj, aż się całkiem rozpuści. Wystudź.
- Zimne mięso pokrój i ułóż na półmisku, udekoruj owocami, zalej gęstniejącą galaretą i odstaw w zimne miejsce.