Sezon na bób trwa! Jak długo gotować bób, aby był idealny? Jak przygotować bób? Szukasz przepisów na bób i potrawy z bobu? Oto dawka inspiracji.
- Przepłukuj bób pod zimną wodą.
- Nastaw wodę i dodaj cukier -> na 1 kg bobu dodaj płaską łyżeczkę cukru.
- Młody bób gotuj 15 minut, a stary – nawet 30-50 minut.
- Posól bób dopiero po wyciągnięciu go z wody.
- Uważaj, by go nie rozgotowywać, bo wówczas traci swoje cenne właściwości.
![Najlepsze Wydarzenia Kulinarnie Latem w Polsce [2025] – Gdzie Zjeść, Co Spróbować i Kiedy Jechać](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/01/photo-1490189623288-a6e9209b161c-300x210.jpg)
![10 Orzeźwiających Napojów na Lato, Które Pokochasz! [Przepisy + Inspiracje]](https://palcelizac.pl/wp-content/uploads/2019/07/photo-1500630967344-3b1f546423ce-300x210.jpg)














