Atmosferę spotkań towarzyskich często podkręcają ciekawie podane napoje alkoholowe takie jak wino, piwo czy modne drinki. Jednak czy zastanawialiście się kiedyś do jakiej temperatury powinniście schłodzić trunki, by wydobyć z nich prawdziwą głębię smaku? Marco Ghia, szef Akademii Kulinarnej Whirlpool w Warszawie, zdradza tajniki dotyczące serwowania poszczególnych alkoholi.
A co z piwem?
Piwo powinno być podawane w temperaturze od 5°C do 14°C. Warto zwrócić uwagę na fakt, że każdy gatunek ma swoją odpowiednią temperaturę. Pamiętajmy jednak, by nigdy nie podawać zmrożonego trunku, ponieważ zimno zabija zarówno jego smak jak i zapach, znieczulając nasze podniebienia.
Temperatury w jakich powinny być serwowane poszczególne gatunki piwa:
– Piwo jasne, lekkie, np. Pils, Lager 5-9°C
– Piwa o aromacie owocowym, np. Kriek, Framboise 7-9°C
– Piwo Bitter, Brown Ale 8-10°C
– Piwo Stout 10°C
– Piwo Strong, Doppelbock 11°C
– Piwo Scotch 12°C
– Piwo typu Barley Wine 13°C
Ważną wskazówką jeśli chodzi o temperaturę podania piwa może być sama piana – kiedy jest jej mało, winowajcą może okazać się zbyt niska temperatura. Za to kiedy jest jej zbyt dużo, często winą obarczyć można zbyt wysoką temperaturę podania.